Det kronede hjerte

199,00 DKK 99,95 DKK

Alain Mangel er feteret professor ved Sorbonne-universitetet i Paris og optaget af filosofisk rationalisme. Mangel har styr på teorierne, men ikke sit privatliv. En skønne dag forlader både hans kone og hans trofaste studerende ham. En enkelt elev, den smukke Elisabeth, følger ham dog, da hans tilværelse tager en ny og fuldstændig vanvittig drejning.

De to første af i alt tre bind af Det kronede hjerte blev udsendt på dansk i 1994. Nu udsendes hele serien, så den kan læses fra start til slut.

Det kronede hjerte er skabt af to af den europæiske tegneseries største personligheder:

Alejandro Jodorowsky blev født i 1929 i Chile af russisk-jødiske indvandrere, der ernærede sig som henholdsvis cirkusartist og operasanger. Efter at have arbejdet som skuespiller på teatre i hovedstaden Santiago, drog Jodorowsky i 1955 til Paris, hvor han var med til at grundlægge “panik-bevægelsen”, en avantgarderetning indenfor teatret, der byggede videre på ideerne fra grand guignol-teatret.
Som filminstruktør er Jodorowsky måske bedst kendt for en film, han aldrig fik skabt. Efter at have fejret kunstnerisk succes med den surrealistiske western El Topo kastede Jodorowsky sig over en ambitiøs filmatisering af Frank Herberts science fiction-roman Dune (dansk: Klit). Rollelisten skulle udfyldes af Orson Welles, Gloria Swanson og Salvador Dali, musikken skrives af Pink Floyd og dekorationerne tegnes af Chris Foss, H.R. Giger og Jean “Moebius” Giraud.
Dune blev ikke til noget, men i stedet startskuddet til et langt samarbejde med Moebius, hvoraf det mest kendte er den kosmisk-religiøse science fiction-satire John Difool. Siden har Jodorowsky i samarbejde med andre tegnere skrevet manuskripter til en række serier, der fortrinsvis udspiller sig indenfor science fiction og fantasy, bl.a. Metabaronens kaste, der bygger videre på en af personerne fra John Difool-universet. I 2002 skiftede Jodorowsky dog genre og skabte sammen med tegneren Francois Boucq western-eposet Bouncer.
I 1992 holdt Jodorowsky og Moebius en pause fra deres forpligtelser og skabte Det kronede hjerte, en serie, de begge havde meget fornøjelse ud af. I et interview til det danske tegneserietidsskrift STRIP! fortæller Jodorowsky, at han bad Moebius om ikke at tegne hovedpersonen, professor Alain Mangel, som ham. Hvilket Moebius naturligvis gjorde.

Jean “Moebius” Giraud blev født i 1938 i Paris-forstaden Nogent-sur-Marne. Allerede som 16-årig startede han på kunstskole og fik som 20-årig sin første tegneserie offentliggjort. Som 23-årig blev han assistent på veteranen Jijés westernserie Jerry Spring, og to år efter udkom første episode af Blueberry, der i dag regnes for en af de bedste westerns og seriemediets helt store værker. Til trods for en del pauser har Giraud lige siden arbejdet med serien, der blev skrevet af Jean-Michel Charlier indtil sin død i 1989. Med 28. bind, “Dust”, har Giraud dog antydet, at serien er nået til sin ende. I 2004 blev Blueberry filmatiseret af Jan Kounen med Vincent Cassel i hovedrollen.
Da Jean Giraud var med til at grundlægge forlaget Les Humanoïdes Associés og magasinet Métal Hurlant i midten af 70’erne, begyndte han, sideløbende med Blueberry, at interessere sig for at udforske seriemediets yderkroge i både streg og fortælling. Til det formål signerede han sig med sit alias Moebius.
Det er i tidens løb blevet til mange tegneserier, der udfordrer både læseren og Moebius som serieskaber: “Den kåde kyk” fra 1974 bærer stærkt præg af den amerikanske undergrundstegneserie, “Arzach” er en ordløs fantasy-fabel, hvor Moebius’ grafiske spændvidde folder sig helt ud, mens “Jerry Cornelius’ hermetiske garage” dekonstruerer konventionerne for en fortællings struktur.
Også filmverdenen har nydt godt af Moebius’ grafiske visioner, og således har han arbejdet som designer og grafiker på bl.a. Alien, Blade Runner, Tron, Dybet og Det Femte Element. Tilgangen til filmbranchen kan Moebius takke Alejandro Jodorowsky for, der i midten af 70’erne inviterede ham til at deltage som designer på science fiction-filmen Dune, som dog aldrig blev til noget.
Efter det begyndte Jodorowsky at levere manuskripter til Moebius, og kronen på værket blev science fiction-serien John Difool. I 1992 genoptog de for en kort bemærkning det frugtbare samarbejde og skabte i fællesskab Det kronede hjerte.

Alejandro Jodorowsky og Moebius
Det kronede hjerte
192 sider i sort/hvid, 199,50 kr.
ISBN 87-90370-51-1
Udsendt april 2006

Varenummer (SKU): 9788790370511 Kategorier: , Tags: ,